2023 december

Melyek voltak 2023 legnépszerűbb könyvei? Mutatjuk!

Mi az: 20 %-ban pszichológia, 40 %-ban fikció, a tetején viszont Frei Tamás áll? Ezzel a találós kérdéssel lehetne röviden összegezni a Bookline 50 legkeresettebb könyvének elmúlt évi listáját. Az összesítésből kiderül, melyek voltak a legnépszerűbb kategóriák, kik azok a szerzők, akik több könyvükkel is kimagasló eladásokat produkáltak, valamint az is, hogy 2023-ban mely könyvek kerültek a legtöbb karácsonyfa alá.

2023 legtöbbet eladott kötete a volt műsorvezető, jelenleg üzletember és író Frei Tamás Puccs Moszkvában című regénye lett. Ezt az eredményt azért is érdemes kiemelni, mert a regény csak az év végén, november elején jelent meg, viszont így is képes volt megszerezni az első pozíciót. A második helyet Bödőcs Tibor legújabb, negyedik kötete a Prímszámok hóesésben szerezte meg, míg a harmadik legnépszerűbb alkotás Orvos-Tóth Noémi Örökölt sors című könyve lett. A közkedvelt klinikai szakpszichológus kötete először 2018-ban jelent meg, népszerűsége a tavalyi évben sem csökkent: az önismereti írás az elmúlt évek legtöbb példányban eladott könyve.

Ha a legnépszerűbb kategóriákat vesszük górcső alá, látható, hogy a tavalyi évben is a fikciós műfaj címeit keresték a legtöbben, közöttük is a listavezető Frei Tamás új kötetét. A sikerlistán 20 ilyen könyv található, tehát ezek adják az összesítés 40%-át. A szép- és szórakoztató irodalmi alkotásokat követik az önismereti írások, ezek 22%-kal képviseltetik magukat. Ebben a kategóriában a már említett Örökölt sors az első. Emellett gyerek- és ifjúsági regények (10%), az életrajzok (8%), valamint gyerekneveléssel (6%) foglalkozó írások is találhatók nagyobb arányban a Bookline összesítésében. A gyerekek kedvence idén a 27. helyet megszerző Holly Jackson Jó kislányok kézikönyve gyilkossághoz című rendhagyó ifjúsági regénye lett, az életrajzok esetében a nemrég elhunyt Matthew Perry Jóbarátok, szerelmek és az a Rettenet című írását, a gyereknevelésről szóló kötetek között pedig Joanna Faber és Julie King Beszélj úgy, hogy érdekelje, hallgasd úgy, hogy elmesélje című kötetét keresték a legtöbben.  Előbbi a 7., utóbbi pedig 29. helyen szerepel.

A szerzők között voltak olyanok is, akik egyszerre több könyvvel kerültek fel a listára. Közülük is Colleen Hoover volt a legsikeresebb, hiszen négy kötete is szerepel az összesítésben. Az amerikai írónő sikere a TikToknak köszönhető, ő maga is több mint 2 millió követővel rendelkezik a videómegosztó platformon, azonban könyveihez még ennél is több hivatkozás (hashtag) tartozik, ezek száma több mint 10 milliárdra tehető. Hoover után Náray Tamásnak egyrészt legújabb könyvsorozatával, a Barbara első két részével, másrészt Anyám szerint című kötetével sikerült tripláznia. Az utóbbi évek legnépszerűbb francia szépírója Valérie Perrin, Orvos-Tóth Noémi, a világhírű kanadai-magyar orvos, Dr. Máté Gábor, valamint Holly Jackson is két könyvvel képviselteti magát az élvonalasok között.

Érdemes megvizsgálni azt is, hogy hogyan alakultak az eladások 2023 decemberében, ez az időszak ugyanis a legfontosabb a könyvkereskedelemben, a forgalom jelentős hányada összpontosul karácsony előtt. Az első három helyezett nem sokban különbözik az éves lista eredményeitől: decemberben is Frei Tamás és Bödőcs Tibor kötetei követték egymást a dobogón, a harmadik helyet Nobel-díjas kutatónk, Karikó Katalin Áttörések című önéletrajzi írása szerezte meg, amely könyv egyébként a 2023-as éves sikerlistán is az előkelő 8. helyen zárt. A top 10 többi pozícióján pedig a következő kötetek osztoznak: Kepes András Két macska voltam című regénye a 4., Állítsátok meg Terézanyut! című sikerkönyv szerzőjének, Rácz Zsuzsának új kötete, a Kovácsné kivan az 5., Robert Galbraith, azaz J. K. Rowling népszerű bűnügyi könyvsorozatának legújabb része A hömpölygő sír a 6., Almási Kitti önismereti könyve az Elvarratlan szálak a 7., Náray Tamás Barbara című történetfolyamának második része a 8., míg első része a 10., Matthew Perry már említett életrajzi írása pedig a 9. helyet szerezte meg.

Frei Tamás: Puccs Moszkvában könyv
könyv

Puccs Moszkvában - Putyin végnapjai - André Calvi visszatér

Putyin napjai meg vannak számlálva. Vajon mire képes a hatalmához végsőkig ragaszkodó modern kori cár? És ki lesz az, aki megállítja? Valahol Oroszországban, a közeljövőben. Teherszállító repülő...

Online ár:

5 525 Ft

Eredeti ár: 6 499 Ft

Bödőcs Tibor: Prímszámok hóesésben könyv

Online ár:

3 825 Ft

Eredeti ár: 4 499 Ft

Karikó Katalin: Áttörések könyv

Online ár:

5 100 Ft

Eredeti ár: 5 999 Ft

Kepes András: Két macska voltam könyv

Online ár:

5 100 Ft

Eredeti ár: 5 999 Ft

Frei Tamás: Puccs Moszkvában e-Könyv
e-Könyv

Puccs Moszkvában

Putyin napjai meg vannak számlálva. Vajon mire képes a hatalmához végsőkig ragaszkodó modern kori cár? És ki lesz az, aki megállítja? Valahol Oroszországban, a közeljövőben. Teherszállító repü...

Online ár:

4 299 Ft

Jo Nesbo: Éjszakai Ház e-Könyv

Online ár:

1 990 Ft

Jon Fosse: Reggel és este e-Könyv

Online ár:

3 000 Ft

Nyulász Péter: Helka - A Burok-völgy árnyai e-hangos
e-hangos

Helka - A Burok-völgy árnyai

A tihanyi Soktornyú Kastély népe ünnepre készül: Helka hercegkisasszony hamarosan hivatalosan is trónörökössé válik. Különös események zavarják meg a Balaton északi partjának életét, és az ünnepi e...

Online ár:

2 390 Ft

David Walliams: Gengszter nagyi e-hangos

Online ár:

3 499 Ft

Kőhalmi Zoltán: Az utolsó 450 év e-hangos

Online ár:

3 999 Ft

Yuval Noah Harari: Sapiens e-hangos

Online ár:

4 980 Ft

További információk:

Bistey Attila PR-koordinátor
Libri-Bookline Zrt.
bistey.attila@libribookline.com
Mobil: +36 70 285 0554

Bookline bemutatja: Top 50 és Top 10 – a magyar olvasók kedvencei
Már hatodik éve tesszük közzé a Bookline Top 50 néven ismert sikerlistánkat. A magyar könyvpiacon elérhető nyomtatott könyvekről készült havi listánk olyan hiánypótló anyag, ami bemutatja, hogy az adott hónapban milyen könyveket kerestek leginkább az olvasók. Az e-könyvekkel sincs ez másként, Top 10-es listánkon a legkeresettebbeket mutatjuk meg minden hónapban. A listák segítségével hosszabb időszakokat is áttekinthetünk, megtudhatjuk, mik azok a könyvek, amik hónapokon át a sikerlisták élén maradtak. A Bookline listáiból kiderül, mit olvasunk, mit szeretünk, egy évszak vagy időszak hogyan befolyásolja olvasási szokásainkat. Sikerlistáinkon szerepeltetjük az előző hónaphoz viszonyított változásokat és a könyvek listára kerülésének időpontját is, így a toplisták alkalmasak piaci tendenciák követésére, előrejelzések felállítására. Sikerlistáinkkal segíteni szeretnénk az olvasóknak eligazodni a könyvek között, és megbízható információt nyújtani a könyves szakma számára.

A toplistákról
A sikerlisták a Bookline webáruház magyarországi könyveladásai alapján, havi bontásban készülnek. A listák generálása során a Bookline rendszere kizárólag a Magyarországon történő értékesítéseket veszi figyelembe, és figyelmen kívül hagyja a kiadói és egyéb akciókat, akciós kedvezményeket, a tankönyv- és az adott címre leadott többdarabos nagykereskedelmi rendeléseket. A Bookline rendszere a listák generálása során minden könyvcímet figyelembe vesz, függetlenül attól, hogy az adott termék a listakészítés időpontjában kapható-e vagy sem.

a Bookline havi sikerlistájáról bővebben

Árinfó

Akciós ár: a vásárláskor fizetendő akciós ár

Online ár: az internetes rendelésekre érvényes nem akciós ár

Eredeti ár: kedvezmény nélküli könyvesbolti ár

Bevezető ár: az első megjelenéshez kapcsolódó kedvezményes ár

Korábbi ár: az akciót megelőző 30 nap legalacsonyabb akciós ára

További információk

Árinfó

Akciós ár: a vásárláskor fizetendő akciós ár

Online ár: az internetes rendelésekre érvényes nem akciós ár

Eredeti ár: kedvezmény nélküli könyvesbolti ár

Bevezető ár: az első megjelenéshez kapcsolódó kedvezményes ár

Korábbi ár: az akciót megelőző 30 nap legalacsonyabb akciós ára