2022 december

Minden, amit 2022-ben olvastunk

2022-ben leginkább önismereti könyveket, krimit, romantikus műveket, szépirodalmi alkotásokat és gyerekkönyveket olvastunk. A legnagyobb változást a pszichológiai tematikájú művek előretörése jelentette, az elmúlt évekhez képest tovább erősödött a pozíciójuk, uralják a sikerlistákat.

Nem kevesebb mint tizenhat önismereti alkotás található 2022 ötven legsikeresebb alkotása között. A második legnépszerűbb kategória a szórakoztató irodalom kilenc művel, a harmadik helyen pedig a szépirodalom áll, hét ilyen alkotás található a legkeresettebbek között. Emellett még sokan keresték, olvasták a gyerekkönyveket, életmóddal és gyermekneveléssel kapcsolatos írásokat, ismeretterjesztő köteteket. A Bookline kimutatása szerint egy szépirodalmi mű, Delia Owens Ahol a folyami rákok énekelnek című regénye lett a tavalyi év legnépszerűbb könyve. A zoológus végzettségű szerző debütáló írása 2018-ban jelent meg az USA-ban, 2019-ben első lett a New York Times Bestseller listáján, hazai megjelenése óta pedig már a magyar olvasók kedvence is. A titokzatos lápi lány történetét azóta már több mint 12 millió példányban értékesítették világszerte, nyáron láthattuk a könyvből készült filmet is. A legkeresettebb könyvek listáján Dr. Máté Gábor legújabb írása lett a második, a Normális vagy a betegségek valódi okait mutatja be, miközben éles kritikákat fogalmaz meg világunkról. Máté Gábor további négy alkotása - A test lázadása, A család ereje, Szétszórt elmék, A sóvárgás démona - is sokak kedvence lett. A népszerű klinikai szakpszichológus, író Orvos Tóth Noémi két könyvét is sokan olvasták. Harmadik helyen végzett a Szabad akarat, az ötödik helyen pedig az Örökölt sors című műve. Utóbbi az elmúlt évek egyik legtöbbet eladott műve, a Bookline havonta megjelenő sikerlistáin is több mint három évig szerepelt. Az önismereti könyvek táborát erősíti Edith Eva Eger A döntés című sikerkönyve, amelyben a magyar származású holokauszttúlélő, pszichológus saját történetét vetette papírra. Írásában útmutatót ad olvasóinak azzal a céllal, hogy „mindannyiunknak segítsen kiszabadulni saját elménk börtönéből.” A pszichológiai írásokat a sikerlistán Náray Tamás Anyám szerint című regénye követi, ezzel a regény 2022 legkeresettebb magyar nyelven írt szépirodalmi műve lett. A Spanyolországban élő író, divattervező, festőművész személyes hangvételű, szókimondó kötetében családi történeteket tár az olvasók elé.

Ezek voltak tehát 2022 kedvencei, de hogy alakult a karácsonyi időszak?

A 2022-es év utolsó Bookline sikerlistájának első helyét ezúttal Dr. Máté Gábor Normális vagy című kötete szerezte meg, a második helyen az Ahol a folyami rákok énekelnek, a harmadikon pedig Dragomán György Adjuk meg a módját! című irodalmi főzőskönyv áll, így a hónap legnépszerűbb gasztronómiai írása lett. A legkeresettebb szórakoztató mű Robert Galbraith A Koromfekete szív című krimije lett, az életrajzi írások közül pedig Matthew Perry Jóbarátok, szerelmek és az a Rettenet című visszaemlékezése érdekelt a legtöbbeket. Előbbi a Cormoran Strike-sorozat része, a népszerű szériát jegyző szerző neve mögött maga J. K. Rowling áll, utóbbiban pedig a Jóbarátok Chandlere ír függőségéről, betegségeiről és magányáról, bőségesen szólva sokunk kedvelt sorozatáról, a Jóbarátokról is.

Kedvelt alkotás lett a tavaly elhunyt Kossuth-díjas író Moldova György Ha meghalsz, veled mehetek? című műve, amely a szerző utolsó kéziratából készült. Műfajában kiemelkedő alkotás még a decemberi sikerlistáról az Olvasd a játékot! című kötet, amely a labdarúgás taktikai oldalát mutatja be. Nem meglepő módon felkerült a legkedveltebb könyvek listájára Dragomán György Adjuk meg a módját! című, a gasztronómia és az irodalom határmezsgyéjén egyensúlyozó alkotása, és több önéletrajzi alkotást is szívesen forgattunk, így Michelle Obama vagy Laár András visszaemlékezései is vásárlásra késztették az olvasás szerelmeseit. Az év utolsó hónapjában a pszichológiai írásokat és a szórakoztató alkotásokat keresték a legtöbben.

Dr. Máté Gábor, Máté Dániel: Normális vagy könyv
könyv

Normális vagy - Trauma, betegség és gyógyulás mérgező világunkban

A test lázadása világhírű szerzője eddigi legátfogóbb és legteljesebb könyvében a betegségek valódi okait kutatja, miközben éles kritikát fogalmaz meg a minket körülvevő mérgező világról, valamint ...

Online ár:

5 950 Ft

Eredeti ár: 6 999 Ft

Delia Owens: Ahol a folyami rákok énekelnek - puha kötés könyv

Online ár:

4 250 Ft

Eredeti ár: 4 999 Ft

Dragomán György: Adjuk meg a módját! könyv

Online ár:

5 950 Ft

Eredeti ár: 6 999 Ft

Moldova György: Ha elhagysz, veled mehetek? könyv

Online ár:

3 392 Ft

Eredeti ár: 3 990 Ft

Dr. Máté Gábor - Máté Dániel: Normális vagy - Trauma, betegség és gyógyulás mérgező világunkban e-Könyv
e-Könyv

Normális vagy - Trauma, betegség és gyógyulás mérgező világunkban

A test lázadása világhírű szerzője eddigi legátfogóbb és legteljesebb könyvében a betegségek valódi okait kutatja, miközben éles kritikát fogalmaz meg a minket körülvevő mérgező világról, valamint ...

Online ár:

5 590 Ft

Jussi Adler-Olsen: Nátrium-klorid e-Könyv

Online ár:

2 990 Ft

Benedek Ágota: Állva maszturbálok e-Könyv

Online ár:

2 999 Ft

Akciós ár:

2 925 Ft

Online ár: 3 899 Ft

További információk:

Bistey Attila PR-koordinátor
Libri-Bookline Zrt.
bistey.attila@libribookline.com
Mobil: +36 70 285 0554

Bookline bemutatja: Top 50 és Top 10 – a magyar olvasók kedvencei
Már hatodik éve tesszük közzé a Bookline Top 50 néven ismert sikerlistánkat. A magyar könyvpiacon elérhető nyomtatott könyvekről készült havi listánk olyan hiánypótló anyag, ami bemutatja, hogy az adott hónapban milyen könyveket kerestek leginkább az olvasók. Az e-könyvekkel sincs ez másként, Top 10-es listánkon a legkeresettebbeket mutatjuk meg minden hónapban. A listák segítségével hosszabb időszakokat is áttekinthetünk, megtudhatjuk, mik azok a könyvek, amik hónapokon át a sikerlisták élén maradtak. A Bookline listáiból kiderül, mit olvasunk, mit szeretünk, egy évszak vagy időszak hogyan befolyásolja olvasási szokásainkat. Sikerlistáinkon szerepeltetjük az előző hónaphoz viszonyított változásokat és a könyvek listára kerülésének időpontját is, így a toplisták alkalmasak piaci tendenciák követésére, előrejelzések felállítására. Sikerlistáinkkal segíteni szeretnénk az olvasóknak eligazodni a könyvek között, és megbízható információt nyújtani a könyves szakma számára.

A toplistákról
A sikerlisták a Bookline webáruház magyarországi könyveladásai alapján, havi bontásban készülnek. A listák generálása során a Bookline rendszere kizárólag a Magyarországon történő értékesítéseket veszi figyelembe, és figyelmen kívül hagyja a kiadói és egyéb akciókat, akciós kedvezményeket, a tankönyv- és az adott címre leadott többdarabos nagykereskedelmi rendeléseket. A Bookline rendszere a listák generálása során minden könyvcímet figyelembe vesz, függetlenül attól, hogy az adott termék a listakészítés időpontjában kapható-e vagy sem.

Top50 könyv táblázat letöltése

Top10 e-könyv táblázat letöltése

a Bookline havi sikerlistájáról bővebben

Árinfó

Akciós ár: a vásárláskor fizetendő akciós ár

Online ár: az internetes rendelésekre érvényes nem akciós ár

Eredeti ár: kedvezmény nélküli könyvesbolti ár

Bevezető ár: az első megjelenéshez kapcsolódó kedvezményes ár

Korábbi ár: az akciót megelőző 30 nap legalacsonyabb akciós ára

További információk

Árinfó

Akciós ár: a vásárláskor fizetendő akciós ár

Online ár: az internetes rendelésekre érvényes nem akciós ár

Eredeti ár: kedvezmény nélküli könyvesbolti ár

Bevezető ár: az első megjelenéshez kapcsolódó kedvezményes ár

Korábbi ár: az akciót megelőző 30 nap legalacsonyabb akciós ára