2018 június

A tények makacs dolgok

A Bookline júniusi legkeresettebb ötven könyvet tartalmazó listájában harminc új címet találunk. Első helyen végzett egy Auschwitz poklait felidéző vallomás, második lett Romsics Ignác nagyszerű történelemkönyve Erdélyről, harmadik pedig a legnépszerűbb magyar pszichiáter, Csernus doki legújabb kötete.

A sikerlistákat ostromló Heather Morris könyve, Az auschwitzi tetováló Lale Sokolov történetét tárja fel, aki hosszú évtizedekig hallgatott arról, hogy az auschwitzi haláltáborban nem egyszerű fogoly volt. A regény az e-könyvek között is előkelő helyezést ért el. Erdély elvesztése olyan történelmi trauma, amelynek okai és hatásai továbbra is foglalkoztatják az olvasókat. Romsics Ignác kutatásai a magyar történelemírás régi adósságát törlesztik az Erdély elvesztése 1918-1947 között című könyvben: számos dokumentum, döntés és összefüggés viszonyrendszerében rajzolja fel a tragédiához vezető utat, és annak utóéletét.
Csernus Imrét egy csapásra tette népszerűvé kíméletlenül őszinte, nem ritkán nyers terápiás módszere, A harcos című új művében saját félelmeiről, küzdelmeiről és megtalált békéjéről mesél rajongótáborának.
A hűvös nyár a tényirodalmat tette népszerűvé az olvasók körében, több mű is felkerült júniusban a Bookline legkeresettebb könyveinek listájára. A sikeres tudományos könyvek között találjuk Yuval Noah Harari Sapiens és Homo deus című című könyveit, amelyek bemutatják hogyan válhatott egy négylábú emlős a Föld uralkodó fajává.
Sokat tanulhatunk azoktól, akik az élet egy-egy szegmensét bemutatva, segítenek megérteni a körülöttünk lévő világot. Douglas Murray Európa furcsa halála című művében személyes élmények alapján mesél Európa és a menekültek viszonyáról, és a jelenséggel járó kihívásokról. Kötete hatalmas népszerűségre tett szert az olvasók körében.
Az utóbbi hetek újra Philip Zimbardo nevétől voltak hangosak, és bár a stanfordi börtönkísérlet eredményei gyanúba keveredtek, a szerzőtársaival közösen írt sorozata, a Pszichológia mindenkinek mai napig a tudományág egyik legfontosabb, legérthetőbb munkája.
Júniusban több olyan regény lett népszerű, amely valós eseményeken alapul. Durica Katarina A rendes lányok csendben sírnak című könyvében a csallóközi álmos kisváros, Dunaszerdahely helyi maffiájának véreskezű akcióiról ír, három női sorson keresztül.
Sir Edmund Hillary elsőként mászta meg a Himalája csúcsát, amivel nevét örökre beírta a félelmet nem ismerő felfedezők közé. A Pillantás a csúcsról című könyvében nemcsak erre legendás útjára, hanem számos más, egzotikus expedícióra is elkísérhetjük. Edith Eva Eger pedig A döntés címmel megjelent könyvében a bátor, ám korántsem fájdalommentes szembenézést választotta múltjával, Auschwitz-al.
Az e-könyveknél a svéd krimik taroltak Jo Nesbø, és Lars Keplen tollából és szerezték meg a dobogó első és harmadik helyét.

Mese nélkül nem létezik sikerlista. Csak pár nevet kiragadva mutatunk be kiemelkedő alkotásokat, a sok remek mesekönyvből. Hol vannak a nők a történelemkönyvekből? Hosszú évtizedek adósságát törleszti Fodor Marcsi és Neset Adrienn 50 elszánt magyar nő című kötete, amelyben gyereknyelven mesélnek régi és mai hősnőkről. Ugyancsak a valódi női hősök sorsán keresztül mesél tegnapról és holnapról a Magyar mesék lázadó lányoknak című kötet. Főszereplői olyan lányok, nők, asszonyok, akik nem mindennapi nehézségeken lettek úrrá, és sokszor képtelenül merésznek tűnő célokat értek el. A fiatal olvasóknak szánt történeteket ezúttal kortárs magyar írók tollából ismerhetjük meg. Berg Judit, Agócs Írisz Maszat űrhajózik című új könyvében Maszat újabb kalandokba keveredik, és az izgalmas űrutazást ezúttal is Agócs Írisz gyönyörű illusztrációi keretezik.
Az egyik legnépszerűbb ifjúsági könyvsorozat, az Időfutár immár hetedik alkalommal tér vissza az olvasókhoz. A kötet Az ellopott időgép címet kapta.

A gyerek,- és mesekönyvek iránti folyamatos érdeklődést látva indította el három évvel ezelőtt a Bookline a Szívünk rajta programját, hogy megkönnyítse a szülők könyvválasztását. A Szívünk rajta független szakértői júniusban a Rókamóka című könyvet választották a hónap könyvének. A szakmai csapat részéről Bánfi Csilla könyvtárpedagógus szerint a könyvet a kezdő olvasók is bátran kézbe vehetik, a nagyobbakat pedig leköti Mákvirágfalva nyomozópárosának története. Kifejezetten kedves, könnyű szünidei olvasmány.

Szívünk rajta

Szívünk rajta matricát kapott könyvek listája

Kiadó Szerző Cím
Kolibri Gyerekkönyvkiadó Kft. Dr. Seuss Rókamóka
Central Médiacsoport Zrt. Drew Dreywalt A nap, amikor a zsírkréták fellázadtak
Scolar Kft. Fabian Lenk 1000 veszély az USA-ban
Könyvmolyképző Kiadó Kft. Felix Salten Bambi
Könyvmolyképző Kiadó Kft. Martin Widmark - Helena Willis Állatrejtély

TOP50 könyv

TOP10 e-könyv

További információk:

Jávor Zsófia | pr manager | javor.zsofia@libribookline.com | +36 20 665 6458

Top50 könyv táblázat letöltése

Top10 e-könyv táblázat letöltése

a Bookline havi sikerlistájáról bővebben

Árinfó

Akciós ár: a vásárláskor fizetendő akciós ár

Online ár: az internetes rendelésekre érvényes nem akciós ár

Eredeti ár: kedvezmény nélküli könyvesbolti ár

Bevezető ár: az első megjelenéshez kapcsolódó kedvezményes ár

Korábbi ár: az akciót megelőző 30 nap legalacsonyabb akciós ára

További információk

Árinfó

Akciós ár: a vásárláskor fizetendő akciós ár

Online ár: az internetes rendelésekre érvényes nem akciós ár

Eredeti ár: kedvezmény nélküli könyvesbolti ár

Bevezető ár: az első megjelenéshez kapcsolódó kedvezményes ár

Korábbi ár: az akciót megelőző 30 nap legalacsonyabb akciós ára